maanantai 6. kesäkuuta 2016

Vekkuli pseudoefedriini

Otin elämäni ensimmäisen kerran pseudoefedriiniä (Duact) lauantaiaamuna. Halusin avata sillä korvatorvia, jotta märkäinen erite pääsisi valumaan pois korvasta. Odottelin piristävää vaikutusta, mutta sitä en aluksi havainnut. Torkuskelin pitkin päivää 5-10 minuutin unia aina kun vain pystyin. Lauantai-iltana otin toisen tabletin ajatuksena pitää korvatorvet yötä myöten auki. Ja johan pomppasi. Valvoin puolille öin ja heräsin aamulla klo 6 virkeänä. Odotin sunnuntaipäivältä kauheita, yleensä kuuden tunnin yöunilla olen hieman ärtyisä ja melko väsynyt koko päivän. Otin varmuuden vuoksi yhden Duact tabletin myös sunnuntaiaamuna. Sittenpä ei kyllä enää väsyttänyt. Vaikken toistanut annosta olin virkeä iltaan asti.

En yhtään ihmettele, että lääkettä käytetään doping aineena. Aine parantaa rasituksensietokykyä, estää väsymystä, lisää voimaharjoittelussa räjähtävyyttä ja tehoa.  USA:ssa pseudoefedriinin dopingkäyttö ei ole kiellettyä. Tämä on johtanut mm siihen, että NHL pelaajat saatetaan peleihin iskuun pseudoefedriinillä. Maksimivaste saavutetaan kaksi tuntia lääkkeen annosta ja koska lääkkeen puoliintumisaika on melko pitkä, 5,5 tuntia, eivät pelaajarukat saa sitten koko yönä unta. Tätä lääkitään sitten unilääkkeillä. Unilääkkeet aiheuttavat tokkuraisuutta (ja riippuvuutta!), jota sitten vuorostaan poistetaan pseudoefedriinillä.

Pseudoefedriini supistaa limakalvoja ja verisuonia. Se on yleisesti käytössä oleva flunssalääke, jolla on tarkoitus helpottaa ylähengitysteiden tukkoisuutta ja nuhaa. Se on amfetamiinin ja efedriinin johdos ja sitä kautta piriste, vaikkakaan ei yhtä voimakkaasti keskushermostoon vaikuttava, koukuttavat tai haittavaikuttava kuin sukulaisaineensa. Herkät ihmiset saattavat kuitenkin saada pseudoefedriinistä sydämentykyttelyä, unettomuutta, pahoinvointia, suun kuivumista, rauhattomuutta ja verenpaineen nousua.

Pseudoefedriini poistuu munuaisten kautta ja sen erittyminen virtsaan tehostuu, jos virtsaa happamoitetaan (tämän voi tehdä esimerkiksi C-vitamiinilla) ja toisin päin, jos virtsa on emäksistä, puoliintumisaika pitenee (esim. tomaatilla). Markkinoilla olevista lääkkeistä esim Duact, Aerinaze ja Cirrus sisältävät pseudoefedriiniä.


Aika vekkuli aine tuo pseudoefedriini. Lunasti kyllä paikkansa flunssalääkepaletissani silloin kun on pysyteltävä pystyssä flunssasta huolimatta. Ja silloin, kun on saatava röörejä auki tukehduttavalta tukkoisuudelta. Mutta silloin, kun voin linnoittautua sohvan pohjalle vetkuamaan, on neljän seinän sisällä pysytteleminen lienee paranemisen kannalta parempi vaihtoehto, kuin luoda itselleen valheellinen kuva jaksamisesta douppaamalla.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti